Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Február 26. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Titkos dossziét hagy maga után a ­ pápa

Titkos dossziét hagy maga után a ­ pápa

VI. Benedek motu proprio apostoli rendelkezést bocsátott ki a konklávé szabályairól, amelyben a bíborosi testületre bízta a pápaválasztás időpontjáról szóló döntést. Az egyházfő titkosította a Vatileaks-dossziét is - közölte hétfőn a Szentszék szóvivője.

XVI. Benedek nem módosította a konklávé időpontjára vonatkozó szabályokat, amelyek szerint a pápaválasztás az apostoli szék megüresedésétől számított 15. naptól kezdődhet. Ugyanakkor a pápa hangsúlyozta, hogy a bíborosi kollégium előrehozhatja a konklávé kezdetét, ha a pápaválasztó bíborosok már Rómában tartózkodnak. A konklávé kezdetéről tehát XVI. Benedek lemondása után a bíborosok fognak dönteni.

'Jelenleg senki sem tudja megmondani, mikor kezdődik a konklávé, de akár már március elején megkezdődhetne' - fogalmazott Federico Lombardi szentszéki szóvivő. A Vatikán honlapján közölt, Normas nonnullas kezdetű, latin nyelvű jogi egyházjogi rendelkezés pontjait Pierluigi Celata bíboros, a kamarás helyettese foglalta össze a sajtónak

XVI. Benedek 'motu proprio' saját kezdeményezésre kiadott rendelkezése a konklávéra vonatkozó Universi dominici gregis, a II. János Pál által 1996-ban kiadott apostoli konstitúció előírásait módosította.

Az egyházfő pontosította az új pápa megválasztásához szükséges kétharmados többségre vonatkozó előírásokat. A dokumentum hangsúlyozza a titoktartás kötelezettségének sérthetetlenségét a konklávé összes fázisában a Vatikán egész területén: a pápaválasztó bíborosokat senki sem közelítheti meg, miközben szálláshelyükről, a vatikáni Szent Márta-házból a Sixtus-kápolna felé tartanak. A titoktartási kötelezettség megszegésével járó kiközösítés bekerült a bíborosok által mondott eskü szövegébe is.

Az a bíboros, aki úgy dönt, hogy nem vesz részt a konklávén, a szavazás kezdete után már nem léphet be a Sixtus-kápolnába. A konklávé kezdetén beteg, de később felgyógyult bíboros 'bekopogtathat, és joga van csatlakozni és szavazni' - mondta Celata.

A szentszéki szóvivő bejelentette, hogy XVI. Benedek hétfőn fogadta annak a háromfős bíborosi bizottságnak a tagjait, akik a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásáról szóló Vatileaks-dossziét állították össze.

A spanyol Julián Herranz, a szlovák Josef Tomko és az olasz Salvatore De Giorgi mandátumát a pápa megszüntette, a bizottságot feloszlatta. Az eddig csak a bizottság és a pápa által ismert jelentés titkos maradt, ennek esetleges feloldását XVI. Benedek az utódjára bízta.

A La Repubblica olasz napilap szerint a Vatileaks-jelentés a Vatikánon belüli szexuális botrányokról szól. Ezt az értesülést a Vatikán szombati közleménye megalapozatlannak és hamisnak nevezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése