Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Augusztus 20. 21:33, szombat | Helyi

Szent István államalapítására emlékeztek Sásdon

Szent István államalapítására emlékeztek Sásdon

A honfoglalás 110. évfordulója tiszteletére állított kopjafánál rendezték meg az augusztus 20-i ünnepséget Sásdon. A megemlékezések szentmisével és kenyérmegáldással értek véget a római katolikus templomban.

A Hősök tere melletti parkban reggel összegyűlt ünneplők előbb közösen énekelték el a Himnuszt, majd a következő bevezető szavak és Márai Sándor-idézet hangzott el Cserveni Gábor konferálásában:

Augusztus 20-a az egyik legrégibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja. A magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti; az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz. I. István uralkodása idején augusztus 15-én, Nagyboldog-asszony napján hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot. Ekkor tartották, az un. törvénynapokat. Később Szent László király hozott döntést az ünnepnappal kapcsolatban: áttették augusztus 20-ra, mert 1083-ban e napon avatták szentté Istvánt. Az Országgyűlés döntése értelmében 1991-től augusztus 20-a, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe, a hagyomány szerint egyben az új kenyér napja.

„A magyar mérsékelt, tartózkodó, ezeréves veszélyösztönnel szemléli a világ jelenségeit, ezer éve ugyanazok a történelmi erővonalak metszik a magyarság életvonalait. A magyar nem kegyetlen: történelmi sorsa méltányosságra és óvatosságra tanította. Ezer éven át egy kis nép, mely nagy hatalmak állandó viharzónájában él, megtanulja, hogy egyetlen kötelessége van önmagával és a világgal szemben: megmaradni. Túlzással, igazságtalansággal, méltánytalansággal, vad indulatokkal, kegyetlenséggel lehet hódítani; megmaradni csak méltányossággal, türelemmel és arányérzékkel lehet. Nem él még egy nép a Duna-medencében, melynek történelmi arányérzéke oly fejlett, oly öntudatos lenne, mint amilyen mértékben a magyar rendelkezik a megmaradás törvényének a legfontosabb képességével.”

Ezt követően Szuhanics Albert Szent István ünnepe című versét szavalta el Keserű Péter, a Sásdi Általános Művelődési Központ (ÁMK) Általános Iskolájának 7. osztályos tanulója. A verset Keresztes Sándor, a Sásdi ÁMK egykori, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium jelenlegi tanulójának harmonikajátéka követte. Johan Pachelberg Kánon című művét adta elő nagy átéléssel.

Az ünnepség első részének zárásaként a honfoglalás 110. évfordulója tiszteletére állított kopjafánál koszorút helyeztek el a Sásd Város Önkormányzatát, a Római Katolikus Egyházközséget és Kolping Család Egyesületet, a város intézményeit, a Honismereti Szakkört, a FIDESZ, a KDNP és a Magyar Szocialista Párt helyi alapszervezetét képviselő személyek.

A megemlékezéseket záró ünnepi szentmisét Rosner Zsolt plébános celebrálta.

A Sásdi ÁMK Városi Könyvtára és Művelődési Központja által rendelkezésünkre bocsátott fotókból készült képgalériánk a cikkünk címsora alatti "Kapcsolódó galéria" hivatkozásra kattintva nyitható meg.

Címkék: augusztus 20.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.