Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 04. 10:50, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

Százakat akasztottak föl: Haynau elbújhat Kádár mögött

Százakat akasztottak föl: Haynau elbújhat Kádár mögött

Kádár János nyílt árulásával vette kezdetét az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése 56 évvel ezelőtt.

A szovjet tankokkal érkező Kádár már decemberben elindította a megtorlási gépezetet a forradalomban résztvevőkkel szemben. Több száz embert végeztek ki és tízezreket börtönöztek be, a megtorlás mérete messze meghaladta a Haynau vezette 1849-es repressziót.

1956. november 4-én éjjel a szovjet hadsereg megkezdte a „Forgószél” nevű hadműveletet, amelynek célja a magyar szabadságharc vérbe fojtása volt. Reggel 5 órakor az ungvári rádió a Szovjetunió által kinevezett ellenkormány (Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány) Nyílt levél a dolgozó magyar néphez című közleményét sugározta, melynek aláírója Kádár János „miniszterelnök” volt.

5 óra 20 perckor viszont a Kossuth Rádióban Nagy Imre mondta el a következő drámai szavakat: „Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével!”

Fotó: Europress/AFP

„Most rajtuk a sor”

Reggel 8 körül a Parlamentet védő magyar egységek a szovjet támadás nyomására letették a fegyvert. A kormánytagok közül ekkor már csak Bibó István államminiszter maradt a Parlamentben, ahonnan kiáltványát szétküldte a nyugati országok nagykövetségeinek. A nyilatkozatban többek között az szerepelt, hogy „Magyarország népe elég vérrel adózott, hogy megmutassa a világnak a szabadsághoz és igazsághoz való ragaszkodását. Most a világ hatalmain van a sor, hogy megmutassák az Egyesült Nemzetek alapokmányában foglalt elvek erejét és a világ szabadságszerető népeinek erejét.”

Fotó: Europress/AFP

A Kádár-kormány decemberben indította meg a megtorlást a szabadságharcban részt vevőkkel szemben. Ennek célja a hatalommal szemben álló, a szembenállást különböző formákban kinyilvánító társadalom megtörése, eleven csoportjainak, szervezeteinek szétverése volt, más szóval az, hogy nyugodjon bele a vereségbe.

Zárt ajtók mögött ítélkeztek

Az MSZMP decemberi határozata nyomán betiltották a még létező forradalmi szervezeteket, a területi munkástanácsokat és a helyi forradalmi bizottságokat. December első napjaiban kétszáz munkástanácsi vezetőt tartóztattak le, statáriumot (rögtönbíráskodást) hirdettek, s ezt követően több hullámban jelentős számú további letartóztatásra került sor. 1957 márciusában Kádár Moszkvába látogatott, ahol megegyezett a szovjet vezetéssel a tömeges megtorlás felgyorsításában.

Fotó: Europress/AFP

Döntés született arról is, hogy a megtorlás, a perek zárt ajtók mögött, a nyilvánosság kizárásával folyjanak. Ebben feltehetően a már ekkor kibontakozó nemzetközi tiltakozás játszott szerepet. A moszkvai látogatást követően, 1957. április elején az MSZMP Intéző Bizottsága, majd Központi Bizottsága is jóváhagyta a tömeges megtorlás elindítását, és határozatot hozott Nagy Imre és társai bírói felelősségre vonásáról is.

Fotó: Europress/AFP

Biszku is főszerepet játszott

1957 áprilisától 1959 tavaszáig tartott a következő szakasz, amely a tömeges bosszúállás periódusának nevezhető. Ennek csúcsa Nagy Imre és társai halálra ítélése volt 1958. június 16-án. Egyedül 1957-ben több mint húszezer személy ellen indult eljárás politikai okból, s ebből alig több mint hatezret „sikerült" elítélni az adott évben. Ez a szakasz 1959 tavaszán részleges amnesztiával ért véget.

Fotó: Europress/AFP

Hivatalosan a megtorlás menetét személy szerint a belügyminiszter (1956. novembertől 1957. márciusig Münnich Ferenc, 1957–61 között Biszku Béla, 1961–63 között Pap János) irányította. A politikai rendőrség készítette el az ügyészség „számára” a vádiratokat, amelyek kimondva kimondatlanul az ítéletet is tartalmazták. A belügyminiszter azonban inkább az operatív irányítást végezte: munkáját az illetékes KB-titkár (Marosán György, majd Biszku Béla) és végső soron az MSZMP Intéző, majd Politikai Bizottsága felügyelte, amely 1957–58-ban tucatnál is több alkalommal tárgyalta a „felelősségre vonás" kérdését.

Elképesztő bosszúállás

A megtorlás méreteit tekintve a magyar történelem legnagyobb politikai megtorlása. A kivégzettek pontos számáról ma is vita folyik: 229 főtől a 453 fős adatig. De akármelyiket is tekintjük, ez többszöröse a Haynau által elrendelt 120 kivégzésének 1849 után, a háromszor akkora Magyarországon.

Fotó: Europress/AFP

Egy 1960. december 31-i keltezésű, Igazságügyi Minisztérium által készített statisztika államellenes cselekményekért 21 668 elítélésről ír (polgári és katonai bíróságok által). Ebből 16 443 végrehajtandó szabadságvesztés, 4961 felfüggesztett szabadságvesztés volt.

Fotó: Europress/AFP

Az 1960-as évből egy másik statisztikai kimutatás 16 453 elítélésről szól. 1961 és 1963 között további 2410 elítélést regisztráltak, s eszerint 18 558 fő az államellenes bűncselekményekért elítéltek száma. Ehhez hozzá kell adni még a nem államellenes fejezetbe sorolt politikai jellegű bűncselekményekért elítélteket, így a megtorlás elítélt áldozatainak száma 23 761 fő volt.

Fotó: Europress/AFP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során