Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 24. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rontotta Nagy-Britannia besorolását a Moody's

Rontotta Nagy-Britannia besorolását a Moody's

Megvonta Nagy-Britanniától a lehetséges legjobb, 'Aaa' államadós-besorolást a Moody's Investors Service, a brit gazdaság továbbra is gyenge növekedési kilátásaira hivatkozva. A világ legnagyobb hitelminősítője péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban jelentette be, hogy az eddigi 'Aaa'-ról egy fokozattal 'Aa1'-re rontotta Nagy-Britannia hazai és külső szuverén kötvénykötelezettséginek osztályzatát.

Nagy-Britannia 35 év után vesztette el elit adósbesorolását, ugyanis 1978 óta mindegyik nagy hitelminősítő az 'Aaa/AAA' szinten tartotta nyilván a brit államadósságot.

A Moody's a pénteken megadott új, egy fokozattal alacsonyabb osztályzat kilátását az eddigi negatívról stabilra javította, vagyis a következő 12-18 hónapra levette napirendről a brit államadós-osztályzat további leminősítését.

A brit adósbesorolásra azonban a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings továbbra is negatív kilátást tart érvényben, vagyis e cégek esetében változatlanul valós kockázat Nagy-Britannia leminősítése. Legutóbb, december közepén az S&P rontotta negatívra az addigi stabilról Nagy-Britannia - e cég módszertanában 'AAA'-val jelölt - lehetséges legjobb államadós-osztályzatának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit államadósság-ráta az évtized közepéig emelkedik, és csak utána kezd majd stabilizálódni.

A Moody's a péntek éjjel bejelentett brit leminősítést hasonló érvekkel indokolta. A cég közölte: várakozása szerint a lanyha brit gazdasági aktivitással jellemzett időszak az évtized második feléig eltart, és ez kihívásokat támaszt a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció államháztartási konszolidációs programjának végrehajtása elé.

A hitelminősítő véleménye szerint ebben a gyenge növekedési környezetben a konszolidációs program jócskán átnyúlik majd a 2015-ös választásokkal kezdődő következő parlamenti időszakra.

A Moody's a leminősítés fő okai között említette azt a véleményét is, hogy a magas és emelkedő adósságteher miatt romlik a brit közfinanszírozási rendszer sokkelviselő kapacitása, és valószínűtlen, hogy ez a folyamat 2016 előtt megfordulna.

A hitelminősítő indoklása szerint a brit gazdaság eddigi kilábalási folyamata jóval lassabb - és valószínűleg a továbbiakban is lassabb ütemű marad - az 1970-es, az 1980-as és az 1990-es évek recessziói utáni fellendüléseknél.

Mindezek alapján a Moody's előrejelzése most már az, hogy Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája a hazai össztermék (GDP) 96 százalékát valamivel meghaladó szinten tetőzik 2016-ban. A hitelminősítői korábban azzal számolt, hogy a brit közadósság-ráta már a 2014-2015-ös pénzügyi évtől csökkenésnek indul.

A brit leminősítéssel az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság veszítette el lehetséges legjobb államadós-besorolását, és a nagy EU-tagállamok közül már csak Németországnak van mindhárom hitelminősítőnél 'Aaa/AAA' szuverén osztályzata. Franciaországtól a Moody's és a Standard & Poor's tavaly megvonta ezt az elit besorolást.

Az S&P ráadásul 2011-ben a világ legnagyobb gazdaságától, az Egyesült Államoktól is megvonta az 'AAA' államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolását 1941-ben megadta.

A világ vezető gazdasági erőcentrumait sújtó gyors ütemű hitelminősítési eróziót illusztrálta a JP Morgan néhány hete összeállított helyzetértékelése.

A globális befektetési szolgáltató csoport átfogó felmérésében kimutatta, hogy 2007-ben, a pénzügyi válság elhatalmasodása előtt a világgazdaság összteljesítményének csaknem 50 százalékát 'Aaa/AAA' besorolással és stabil osztályzati kilátással ellátott országok adták, jelenleg azonban a globális GDP-értéken belül már alig 15 százalék azoknak a szuverén adósoknak a súlya, amelyekre a két legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's e lehetséges legjobb besorolást tartja érvényben.

Londoni pénzügyi elemzők a brit gazdaság állapota miatt jó ideje tartottak a brit adósosztályzat leminősítésétől, tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniát öt éven belül immár a harmadik recesszió fenyegeti.

A brit statisztikai hivatal január végén ismertetett előzetes becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben a brit GDP-érték 0,3 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben. A visszaesés sokkal meredekebb volt a vártnál, mivel az előzetes elemzői konszenzus 0,1 százalékos GDP-mínuszt valószínűsített a tavalyi utolsó három hónapra.

Ha az idei első negyedévben is negatív lesz a GDP-adat, akkor a brit gazdaság technikailag ismét recesszióba kerül.

Az előző, 2008-2009-es recesszió az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték.

Nagy-Britannia két év elteltével ismét recesszióba került, mivel 2011 utolsó, valamint 2012 első és második negyedében is csökkent a brit hazai össztermék.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászainak kimutatása szerint a brit GDP 2012 végén még mindig 2,3 százalékkal elmaradt a globális pénzügyi válság előtti utolsó teljes naptári évben, 2007-ben mért értéktől, vagyis a brit gazdaság teljesítménye öt évvel a válság kibontakozása után sem érte el a recesszió előtti szintet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése