Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. November 24. 14:18, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Felügyelőség

Részletek a szlovén gázszállító kamion balesetéről

Részletek a szlovén gázszállító kamion balesetéről

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részletes tájékoztatóját közöljük a veszélyes anyagot szállító szlovén kamion november 22-én, kedden éjszaka Újdombóváron történt balesetéről.

2011. november 22-én este 21:30 körül Dombóváron a Gorkij utca Bethlen utca és Vak Bottyán utca közti szakaszán egy szlovén nemzetiségű Mercedes típusú tartányos tehergépjármű az úttestről letérve árokba hajtott.

Az ügyeletre 21:41-kor érkező jelzést követően a kárhelyszínre elsődleges beavatkozóként 21:45-kor az I-es és II-es szerrel, illetve a gyorsbeavatkozóval kiérkező Dombóvár HÖT 10 fővel megkezdte a beavatkozást. A kárhelyparancsnok kérésére a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportja (VFCS) 23:04 perckor érkezett a helyszínre.

A tartányos jármű összesen 6400 kg 1969 UN számú izobután veszélyes árut szállított. A balesetben a tartány csak felületi sérüléseket szenvedett, veszélyes áru a környezetbe nem került ki.

A VFCS 3 fős személyzete folyamatos mérésekkel ellenőrizte, hogy a tartányból történik-e szivárgás. A monitoring tevékenységük során kimutatható veszélyes gázkoncentrációt nem mértek a környezetben. A szállított veszélyes anyag tulajdonságait figyelembe véve azonban lakosságvédelmi intézkedések bevezetésére került sor, melynek következtében a baleset 100 méteres körzetéből 16 fő kitelepítése vált szükségessé. Elhelyezésük rokonoknál, ismerősöknél történt a mentés idejére.

A tehergépjármű vezetőjét a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították további vizsgálatok céljából. Az ADR hatálya alá tartozó jármű ellenőrzését a VFCS személyzete a gépjárművezető jelenléte nélkül tudta csak elvégezni, mely során hiányosságok feltárására nem került sor, a fuvarozás az ADR szabályai szerint történt.

Eközben az E.ON a kárterület áramtalanítását elvégezte.

A MOL Algyői telephelyéről hajnali 02:30-kor érkezett meg a tartányos jármű, amelybe a veszélyes áru átfejtését 03:30-kor kezdték meg. Az átfejtés ideje alatt sem volt mérhető veszélyes gázkoncentráció. A NAV szakemberei az átfejtést követően 07:30-kor az általuk hatóságilag lezárt tehergépjárművet visszairányították a berakó helyre.

A tehergépjármű árokból történő kiemelése és rögzítése 2011.11.23-án 09:45-kor történt meg, melyet az EURO autómentő telephelyére üres tisztítatlan tartányként szállítottak el. A beavatkozást követően az áramszolgáltató visszakapcsolta a 400V-os és 25KV-os vezetékeket, így az áramszolgáltatás is helyreállt, valamint a lakosság visszatelepítésére a szakemberek a szükséges intézkedéseket azonnal megtették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.