Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 21. 07:51, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Nébih: Győr-Moson-Sopron vármegyét is elérte a madárinfluenza

Nébih: Győr-Moson-Sopron vármegyét is elérte a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Győr-Moson-Sopron vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, az érintett állomány felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van.

A tájékoztatás szerint egy Bőnyön található, mintegy 26 500 példányt számláló hízópulyka telepen az állatok gubbasztása és a megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartóban. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát igazolta.

A gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és megállapították a 10 kilométer sugarú felügyeleti, azaz megfigyelési körzetet.

A Nébih hangsúlyozta a közleményben, hogy a mostani és a korábbi esetek is bizonyítják, a magas patogenitású madárinfluenza vírusa továbbra is jelen van az országban.

Bár a védő-és megfigyelési körzetek feloldása egyes érintett területeken megkezdődött, a járványügyi fegyelmen továbbra sem szabad lazítani, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy további baromfitartó telepek ne váljanak érintetté a járványban - tették hozzá

Az ágazat és a hatóság közös érdeke, hogy minél előbb elkezdődhessen az állományok újratelepítése, ezért a Nébih továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy következetesen és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat - írta a hatóság.

Fotó: Agroinform

Címkék: madárinfluenza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk