Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Augusztus 28. 19:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Dombóvári Művelődési Ház

Különleges kiállítás a Magyar Fotográfia Napja alkalmából

Különleges kiállítás a Magyar Fotográfia Napja alkalmából

Escher Károlynak (1890–1966), a magyar riportfényképezés klasszikusának emlékére nyílik kiállítás augusztus 30-án 18 órakor a Dombóvári Művelődési Házban. Ehhez igyekszünk kedvet csinálni.

ÉLETRAJZ

Escher Károly (az önarckép forrása: inphoto.blog.hu) 1890. október 22-én született Szekszárdon. A család Budapestre költözése után a polgári iskolában jól tanult, de további taníttatására nem volt anyagi erő. Lakatostanonc lett. Egy oktatója látva, hogy a tehetségesen rajzoló fiú nem bírja a fizikai igénybevételt, 1908-ban felszabadíttatta, s a Ganz gyárban maga mellé vette rajzolónak. Itt egy amatőr fotográfus mérnök segítette kezdeti fényképészeti ismereteit továbbfejleszteni. 1911-től a Schlick-Nicholson-féle gépgyárban volt műszaki rajzoló. 1916-ban merész váltással filmoperatőr lett. Egy sor játékfilmnek is sikeres alkotó részese; ő volt A dada (Bródy Sándor) filmváltozatának operatőre. Tizenkét év a filmgyártásban: az események megörökítése az életévé vált. A némafilm-készítés válsága idején, 1928 nyarától a Pesti Napló képes mellékletének fotográfusa lett. „Mindenes” újságfényképészből rövidesen karakteres, emlékezetes riportokat készítő sajtófotóssá vált. Neki is köszönhető, hogy a „képes melléklet” a magyar sajtó- és fotótörténet emblematikus orgánumává vált. 1939-ben lapja kényszerű megszűnése után a Híd, majd a Film Színház Irodalom fotográfusa. 1945-öt követően a Képes Világ, Kis Újság, Képes Figyelő fotóriportere. 1952-től a Városépítési Tervező Irodánál dolgozott, innen ment nyugdíjba. Ezt követően is aktív volt a Hungarian Foreign Trade fotográfusaként. 1966. február 16-án hunyt el Budapesten.

Kiemelkedőt alkotott a színházi-, és a színész fényképezés terén is; erről többek között Bajor Giziről készített fotókönyve (1958) tanúskodik. A század első felének nagy történelmi hullámverésében kívül maradt minden politikai párton. Ugyanakkor szociális érzékenysége a szociofotó egyik legjobb hazai művelőjévé emelte.

Elismertsége pár kitüntetése ellenére messze elmaradt a megérdemelttől. Életében még egy könyve jelent meg, a Riportfényképezés (1959). 1965-ben volt egyéni kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. A róla készült mindössze 18x16 centiméteres könyvecske − alig hét [!] oldalas életrajz, összesen 64 fénykép − megjelenését már nem érhette meg. Életművének újrafelfedezése az utókor feladata.

HÁTTÉR

A fotóriporter fennmaradt felvételeinek száma több tízezret tesz ki, nyomtatásban is több ezer képe jelent meg. Életművéről megdöbbentő előrelátással, az 50-es évek Magyarországán teljesen szokatlan módon próbált gondoskodni. 1956 tavaszán 80.000 darab ( 20 %, tehát 96.000 darab) felvételének negatívját eladta az Országos Széchényi Könyvtárnak.

A negatívok évtizedekig Csipkerózsika-álmot aludtak. Néhány ötletszerű keresgélést, kiemelést leszámítva nem nyúltak az Escher-gyűjteményhez. Szakszerűen senki sem foglalkozott az örökséggel.

Felismerve az anyag hatalmas kultúrtörténeti jelentőségét, két esztendővel ezelőtt kezdett hozzá a fényképtár két munkatársa, Csillag Katalin a kiállítás kurátora és Nagy Ferenc fotográfus a feltáráshoz, rendszerezéshez. Mintegy 38.000 negatívot tudtak összegyűjteni. A munka során nyilvánvalóvá vált, hogy az Escher alkotói korszakában nagyrészt használt nyersanyag, a nitrócellulóz film sajátosságai elkerülhetetlenné teszik az azonnali konzerválást, digitalizálást – mert a megindult kémiai folyamatok megállíthatatlanul vezetnek a filmkockák megsemmisüléséhez. Ezt a nem megfelelő tárolás gyorsítja. Sajnos vannak olyan anyagrészek, melyek már tönkrementek. Ez a munka versenyfutás az idővel: meg kell menteni, ami még menthető.

A tudományos feldolgozás igen munka- és pénzigényes feladat, amely az eddiginél lényegesen nagyobb figyelmet érdemel. Az elmúlt két esztendőben mintegy hatezer filmkocka megtisztítása, s a felvételek részbeni azonosítása történt meg. A munka döntő része, s a felvételek konzerválása és a digitalizálás még előttünk áll. A majdan elkészülő, átfogó dokumentálás azonban lehetővé teszi, hogy az Escher hagyaték végre a magyar fotó- és sajtótörténet szerves részévé váljék. Az életmű megmentésének munkálatait és a feldolgozómunka megkezdését jelentős mértékben támogatta a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti és Könyvtári Kollégiuma, az első 6000 felvétel már a kutatók, érdeklődők rendelkezésére áll.

Budapesten 2010 október-novemberében három Escher-kiállítást is megrendezésre került. Az alkotó 120. születésnapjára nyíltak meg ezek a tárlatok, melyek tematikája, képeinek anyagát egyeztették: tehát tulajdonképpen egy három részes, nagy kiállítást tekinthettek meg a három helyszínen az érdeklődők. A Magyar Fotográfusok Házában a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Gadányi Gyűjtemény tulajdonában lévő képek mellett 19 kép származott az OSzK-ból, a József Attila Klub tárlatán 14 kép kivételével az összes kép az OSzK anyagából származott, és természetesen az OSzK-ban csak a könyvtár képei szerepeltek. Ennek az az érdekessége, hogy a felvételek javarészt először láthatóak – egy nagyobb sajtófotó kutatás keretében összegyűjtötték Escher Károly különböző lapokban megjelent felvételeit is, és a kiállítási képek összeállításakor azt is szem előtt tartották, hogy döntő részben még publikálatlan felvételek kerüljenek a szakma és a közönség elé. Részben ugyanezen szempont vezette az anyag gondozóit a József Attila Művészeti Centrum kiállítási képeinek válogatásánál is, kiegészítve egy speciális tematikával; javarészben az alkotóművészekkel és a művészeti élettel kapcsolatos képek kerültek a Művészeti Centrum falaira.

Ebből az anyagból válogatnak a 2011. évi Magyar Fotográfia Napja alkalmából Dombóváron megtekinthető tárlatra is, melynek helyszíne – a művelődési ház – ugyancsak számos művészeti ágnak, számos művészet képviselőinek ad otthont.

A kiállítás-sorozat célja, hogy segítségével Escher életműve az őt megillető helyre kerüljön a magyar művelődés- és fotótörténetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.