Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 22. 17:27, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok a devizahitelesekről, a roma bevándorlásról, a Der Standard a Jobbikról, a SME a Gasparov

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok a devizahitelesekről, a roma bevándorlásról, a Der Standard a Jobbikról, a SME a Gasparov

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német konzervatív lap a devizahitelesek helyzetéről közölt riportot, a Die Welt című konzervatív lap pedig a Balkánról Németországba irányuló roma vándormozgalommal kapcsolatban közölt vezércikkben foglalkozott Magyarországgal.

A FAZ szerzője, Michaela Seiser a "Már csak kivándorolni tudunk" című budapesti keltezésű riportjában írja: a devizahitelek elterjedtségét jelzi egy mondás, miszerint egy feldobott kő nem tud úgy leesni, hogy ne devizahitelest találjon el. Több mint egymillió magyar adósodott el devizában, és a törlesztési hátralékok miatt több mint 120 ezer család otthonát bocsáthatják kényszerárverezésre. A következő időszakban a kényszerárverezések száma várhatóan stagnál majd, ami az utóbbi időszak fejleményeit tekintve "jó hírnek számít" - írta Michaela Seiser.
A Die Welt A romák és a jog címmel közölt vezércikket a mindenekelőtt Romániából és Bulgáriából érkező cigány bevándorlók helyzetével kapcsolatban. Torsten Krauel cikkében megjegyezte: Franciaországban és Magyarországon "a romakérdésben már annyira polarizált a hangulat, hogy egyre szűkebb a tér a higgadt intézkedések előtt", aminek "jelentős mértékben pártszerkezeti okai vannak", ugyanakkor azt is mutatja, hogy "óvatosan kell kezelni azt a feltételezést, hogy a problémák megoldódnak maguktól".
A Der Standard című liberális osztrák napilap pénteken a Jobbiknak a diákság körében mért népszerűségével és az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatával összefüggésbe hozott listával foglalkozott jegyzetében. Ismerteti azt afelmérést, amely szerint a magyar felsőoktatási hallgatók 33 százaléka a szélsőjobboldali Jobbik pártra szavazna, s ugyancsak a diákok 33 százaléka mondja azt, hogy a diktatúra jobb, mint a demokrácia. "Ennek fényében nem meglepő az egyik budapesti egyetem hallgatói képviselőinek rasszista tevékenységével kapcsolatban most kirobbant botrány" - vélte Josef Kirchengast. A cikkíró szerint nem valószínű, hogy egyedi esetről lenne szó.
Politológusok a hatalmon lévő elittel szembeni frusztrációban látják ennek a fejleménynek a fő okát. Ez azonban nem magyaráz meg mindent - vélekedett a szerző. Meglátása szerint liberálisból "nemzeti populistává" való átalakulása óta Orbán Viktor kerüli a jobboldali szélsőségesektől való egyértelmű elhatárolódást. A Fidesz - írta - nem akarja ezt a szegmenst a Jobbiknak átengedni, valójában azonban mindez csak a jobboldali szélsőségesség szalonképessé válásához járul hozzá. Ha különösen a jövendő elit fogékony erre, akkor a jelenlegi elit többé nem hazudhatja el kudarcát - olvasható a Der Standardban.
http://derstandard.at/1361240751968/Rechtsextremismus-an-Ungarns-Unis-Hoffaehig-gemacht
Ivan Gasparovic eheti magyarországi utazása kapcsán a szlovák államfőnek a gödöllői lovas parkban tett látogatásáról számolt be a pozsonyi Sme pénteken. A liberális szlovák lap hangsúlyozta: a szlovák államfő vendéglátója egy olyan motoros társaság tiszteletbeli vezetője volt, amelynek tagjai "Szlovákiának a Nagy Magyarországhoz való visszacsatolására vágynak." A gödöllői lovas parkot tulajdonló Lázár testvérek egyike, Lázár Vilmos a Gój motorosok tiszteletbeli elnöke - emeli ki a Sme. Leszögezi: "egy szélsőséges, antiszemita, irredentista szervezetről van szó", amelynek tagjai rendszeres részvevői a szélsőjobboldali akcióknak. Lázár Vilmos a Fideszhez közel álló vállalkozó, a magyar CBA üzletlánc résztulajdonosa - jegyzi meg a pozsonyi lap.
"Megjelölték az iskolában a cigányokat és a zsidókat" című írásában az ATV által bemutatott, állítólag az ELTE Bölcsészettudományi Karának Hallgatói Önkormányzata (HÖK) által készített hallgatói listákról is beszámolt a pozsonyi Sme pénteken."Az eset nem számít meglepetésnek" - írta a Sme. Bár a HÖK-nek diákönkormányzatnak kellene lennie,mégis már jó ideje "a kormányzó Fideszhez közel álló politikai szervezetnek tartják." Hozzáteszi: az ELTE Bölcsészettudományi Karának hallgatói önkormányzata pedig "egyenesen a szélsőséges Jobbikhoz áll közel" és aktivistái a legutóbbi választási kampányba is bekapcsolódtak a párt oldalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése