Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. December 30. 11:02, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Január elsejétől szinte minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás

Január elsejétől szinte minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás

Tilos lesz a füstölgés a középületekben, munkahelyeken és a vendéglátóipari egységekben is és még a vonatokon is, így megszűnnek a vasúti dohányzókocsik.

A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

Közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál viszont szabadtéren sem jelölhetnek ki dohányzóhelyet.

Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban étel és ital nem szolgálható fel. Ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára - biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be.

Vasárnaptól a pályaudvarokon, a vasútállomásokon, megállóhelyeken és azok peronjain valamint az összes személyszállító vonat fedélzetén tilos lesz majd a füstölgés.A 2011. december 31-ig még dohányzóként közlekedő kocsik átalakítása folyamatban van, megközelítőleg 400 járműről kell a hamutartókat eltávolítani. A kocsikon matrica hívja majd fel az utasok figyelmét a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás előírásaira.A jövő év elejétől hatályos jogszabály új feladatokat és kötelezettségeket ró a jegyvizsgálókra is. A dohányzási tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására. Amennyiben ez nem történik meg 8.000 forintos pótdíj kiszabását is kezdeményezhetik, illetve a dohányzót leszállíthatják a vonatról.

A dohányzási tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, annak megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik. Ekkortól magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során