Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2017. December 14. 09:56, csütörtök | Életmód
Forrás: mti

Ízületi betegségeket, koraszülést is okozhat a fogínysorvadás

Ízületi betegségeket, koraszülést is okozhat a fogínysorvadás

Ízületi betegségeket, hajhullást, várandósoknál pedig akár koraszülést is okozhat a fogínysorvadás, amelyet alapos fogmosással meg lehet előzni

- mondta Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának adjunktusa az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Kifejtette, hogy a fogínysorvadás, vagy más néven fogágybetegség egy bakteriális eredetű megbetegedés, amely a szájban lévő baktériumok egyensúlyának felbomlása miatt alakul ki, amikor többségbe kerülnek azok a kórokozók, amelyek a szöveteket támadják meg.

Az orvos szerint alattomos betegségről van szó; általában középkorban súlyosbodnak annyira a tünetek, hogy azzal már orvoshoz fordulnak a betegek. A betegség aktív gócot hoz létre, mivel a gyulladás lágy részeket is érint, amelyen keresztül több milliárd baktérium kerülhet a véráramba, így más szervekhez is, betegségeket válthatva ki. Ilyenek az ízületi betegségek, a hajhullás, de többen már a koraszüléssel is összefüggésbe hozták a betegséget.

A megelőzés Molnár Bálint szerint mindenkinek a saját kezében van, hiszen napi kétszeri alapos fogmosással a betegség megelőzhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:05, péntek | Életmód

Együttműködési megállapodást kötött a Gondosóra program és a gyógyszerészkamara

A tájékoztatás és koordináció, később pedig a 65 évesnél idősebbek gördülékenyebb gyógyszerhez jutása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. és a Magyar Gyógyszerészi

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon