Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Szeptember 01. 18:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Iskolakezdés: balesetmegelőzési tanácsok és iskolarendőrök

Iskolakezdés: balesetmegelőzési tanácsok és iskolarendőrök

A nyári időszakhoz képest szeptembertől ismét több gyermeket láthatunk az utakon a reggeli órákban. A tapasztalatok szerint a tanévkezdéssel nagyobb eséllyel válnak közúti közlekedési balesetek részeseivé.

Fokozott figyelmet kell tehát fordítani a gyerekekre ősztől. Tolna megyében a regisztrált gyalogosbalesetek fő okai elsősorban a tiltott helyen és a tilos jelzésen való áthaladás. Sok baleset adódik abból, hogy a gyerekek álló járművek mögül kellő körültekintés nélkül próbálnak áthaladni az úttesten. Baleseti veszélyeztetettségük reggel 7-8 óra között és délután 16-17 óra között a legnagyobb.

Az esetleges balesetek elkerülése érdekében a szülők feladata felkészíteni gyermekeiket a közúti közlekedés szabályaira, valamint veszélyeire. Például, hogy mikor léphet a gyalogos az úttestre, vagy mit jelent az elsőbbség. Ha a gyermek egyedül, szülői felügyelet nélkül jár iskolába, ajánlott megmutatni a tömegközlekedési járművek megállóhelyét, illetve azt, hogy hol lehet átkelni az útkereszteződésben. Célszerű olyan útvonalat választani, ahol minimális a kockázata a baleset bekövetkezésének.
A Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt évek tapasztalatai alapján 2011 szeptemberétől az iskolai tanévkezdéssel újra indítja „Iskolarendőr” programját a közlekedési balesetek megelőzésére.

A 2008-ban országosan meghirdetett „Az iskola rendőre” program hatékonyan segítette a gyerekek védelmére irányuló bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet. Az elmúlt tanévek tapasztalatai bebizonyították a kezdeményezés szükségességét és életképességét, ezért a rendőrség - Tolna megyében is - annak folytatásáról döntött. Tolna megyében eddig 3 óvoda, 76 általános iskola és 5 középiskola csatlakozott a programhoz. A rendőrkapitányságokon 58 „iskolarendőr” dolgozik a megyében, akik az alap szolgálati feladataik mellett végzik ezt a tevékenységet. Munkájukat a megyei rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti és Autópálya-felügyeleti Osztálya koordinálja.

Az „iskolarendőr” a munkájáról naplót vezet. A rendőrkapitányságok felkeresik azokat az iskolákat is, amelyek még nem csatlakoztak, és igyekeznek bevonni minél szélesebb körben a sérült gyermekekkel foglalkozó intézményeket is. A napokban újra elemzik a forgalmas helyeken működő oktatási intézmények környezetének bűnügyi- és közlekedésbiztonsági helyzetét, ha kell, forgalom-technikai bejárásokat kezdeményeznek. Ellenőrzik a gyalogos átkelőhelyek, jelzőtáblák, útburkolati jelek láthatóságát is. Az érintett iskolákban újra ott lesznek az „iskolarendőr” nevét és elérhetőségét tartalmazó plakátok, valamint az ötlet- és üzenőládák is. Az iskolák baleset-megelőzési kiadványokat és elektronikus hírleveleket is kapni fognak, az iskolarendőrök és kollégáik előadásokat tartanak majd a tanintézményekben.

Szeptemberben fokozott demonstratív rendőri jelenlétet biztosítanak a tanítás kezdetén és végén, melybe bevonják az erre felkészített jelzőtárcsás kisdiákokat. A projekt részét képezi a tavalyról már ismert „Szuperbringa” program, melyet idén is folytatnak, ennek során a gyerekek kerékpárjainak műszaki átvizsgálása, valamint közlekedési tanfolyamok szervezése zajlik. Nagy sikere volt a kapitányságokon tartott nyílt napoknak, így ebben a tanévben is lesz erre lehetőség. A projektben közreműködik a Polgárőrség, a Közlekedési Felügyelőség, valamint a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottságban tevékenykedő és közlekedésben érintett civil szervezetek képviselői is.

Képünk illusztráció, forrása: www.baleset-megelozes.eu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.