Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2016. Január 14. 14:40, csütörtök | Helyi
Forrás: NAV, fotó: www.visma.se

Fontosabb illetékváltozások januártól

Fontosabb illetékváltozások januártól

Az illetéktörvény 2016. január 1-je óta hatályos módosításai egyszerűbb és gyorsabb közigazgatási eljárásokat eredményeznek és csökkentik az ügyfelekre háruló adminisztrációt.

A fontos változások között szerepel, hogy illetékmentes a cégkivonat, cégbizonyítvány, cégmásolat kiállítása, illetve a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratok elektronikus úton történő megküldése, ha azt a cég tagja vagy képviselője kéri. Mentes az eljárási illeték alól a vállalkozói igazolvánnyal, és az üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárás, a személyazonosító igazolvány és a lakcímkártya kiadása, a családi állapot változásából eredő névváltozás átvezettetése, az ellopott okmányok pótlása, a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának igénylése, az erkölcsi bizonyítvány elkészítése, a jogosítvány első alkalommal történő megszerzése, és az adóhatósági igazolások kiállítása.Nem kell illetéket fizetni a 160 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű, más önálló rendeltetésű egységet nem tartalmazó, egylakásos lakóépület bontási, építési, használatba vételi engedélyezési eljárása után. Ha valaki idegen telekre építkezik a telek tulajdonosával kötött megállapodás alapján, és igazolja, hogy az épületet ő hozta létre, akkor csak a telek megszerzése után kell illetéket fizetnie, az épület után nem.
Illetékmentességet vehetnek igénybe azok, akik visszavásárolják bérleményként korábbi lakástulajdonukat, akár hiteladósként, akár nem.

Illetékmentes gazdálkodó szervezetek esetében az autóbusz, a nyerges vontató, és a tehergépjármű vásárlása. Mentességet élvez továbbá a környezetkímélő (elektromos, nulla emissziós, hibrid) gépkocsik vásárlása, és az ilyen gépkocsikra vonatkozó vagyoni értékű jog visszterhes szerzése.

Az ügyfelek ezentúl már a NAV illetékfizetésre vonatkozó felhívása előtt is átutalhatják az eljárási illetéket, ha a közlemény rovatban feltüntetik nevüket, lakóhelyüket vagy székhelyüket.

Címkék: NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:03, hétfő | Helyi

Áldozatot követelt egy dombóvári lakástűz

Május 18-án, szombat reggel érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Dombóváron kigyulladt egy lakás.

2024. Május 19. 15:59, vasárnap | Helyi

Középiskolások Buzánszky Jenő Emléktornája Dombóváron

A Buzánszky Jenő Sportkomplexum 2022-ben átadott műfüves pályáján ismét megrendezésre került a legendás dombóvári futballista tiszteletére a középiskolások tornája.

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.