Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Március 18. 09:21, hétfő | Kék hírek
Forrás: NAV

Ékszerek pult alól

Ékszerek pult alól

Az értékesítésre vonatkozó szabályokat az internetes áruházakban, a közösségi oldalak piacterein is be kell tartani. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan figyeli és ellenőrzi ezeket az adásvételi csatornákat is.

A NAV Bács-Kiskun vármegyei ellenőrei egy olyan adózónál kezdtek vizsgálódni, aki különféle közösségi médiás felületeken aranyékszereket árult. Próbavásárlást kezdeményezve vették fel a kapcsolatot vele, végül egy arany karkötőt rendeltek, az áru átvételének helyszíne egy benzinkút parkolója volt. Hamar kiderült, hogy az adózó valójában édesapja gazdasági társaságának alkalmazottjaként, a kft. tulajdonában lévő aranyékszereket árulta. Az ellenőrök nyugtát, számlát nem kaptak a vásárlásról, ezért mulasztási bírságot szabtak ki.

A helyszínen megjelentek a korábban értesített Bevetési Igazgatóság járőrei, és az illetékes kormányhivatal munkatársai is. Az ellenőrzés egy ingatlanban folytatódott, ahol az illető önként adott át több ékszert is a revizoroknak. Az ékszereken védjegyoltalom alatt álló termékek márkajeleire hasonlító jelölések voltak, a vélhetően iparjogvédelmi jogokat sértő termékeket a járőrök szabálysértési-, illetve büntetőeljárásban lefoglalták.

A lakossági bankszámlakivonatokat áttekintve az is beigazolódott, hogy az árus úgy próbálta eltitkolni bevételeit, hogy az ékszerek árát saját, illetve hozzátartozója lakossági bankszámlájára utaltatta.

A NAV nyilatkozattételre szólította fel a bankszámlára csoportos utalást teljesítő csomagküldő társaságokat is. A futárszolgálatok megerősítették, hogy utalásaik a csomagküldemények feladásához kapcsolódtak.

A revízió összesítette a bankszámlakivonatok alapján az átutalások, befizetések adatait, ami szerint összesen csaknem 60 millió forint bevétel érkezett a bankszámlákra az ékszer-értékesítések kapcsán. Mivel a vásárlók az ellenértékről nyugtát, számlát nem kaptak, ezért az eladónak a számla-, és nyugtakibocsátási kötelezettség elmulasztása miatt is mulasztási bírságot kellett fizetnie.

Az adózó az ékszer-értékesítésből keletkező bevételét nem vitatta, az ellenőrzés hatására áfabevallásokat nyújtott be, ezekben pedig mintegy 25 millió forint adót vallott be.

Címkék: ékszer, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön