Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Október 30. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: infovárosok/police.hu

Drónnal is vadásznak a szabálytalankodókra

Drónnal is vadásznak a szabálytalankodókra

Az ország több megyéjében már a levegőből, drónok segítségével is figyelik a szabálytalan közlekedőket.

Legutóbb a Nagyatádi Rendőrkapitányság munkatársai október 2-án Berzencén és környékén ellenőrizték a közlekedőket drónokkal. Az akció célja az agresszív, a többi közlekedőt veszélybe sodró, illetve hátrányba hozó szabálytalanságokat elkövető autósok forgalomból kiszűrése volt. A rendőröknek többek között tilos jelzésen áthaladás, előzési és elsőbbségadási szabályok megsértése, gyermekbiztonsági rendszer hiánya, illetve biztonsági öv használatának elmulasztása miatt kellett intézkedniük – közölte a rendőrség.

A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások új ellenőrzési módszert is bevezettek, most már nemcsak civil autókkal, hanem drónnal is ellenőrzik a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat. A drón biztonságos távolságból és helyzetből készít kiváló minőségű videófelvételeket az észlelt forgalmi szituációkról, szabályszegésekről.

A police.hu-ra felkerült videón látszik, hogy egy félpályás útlezárásnál, ahol jelzőlámpa irányítja a váltakozó irányú áthaladást, sok autós figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést. Őket pár kilométerrel később a rendőrök meg is állították. A tilos jelzés figyelmen kívül hagyása 50 ezer forint közigazgatási bírságot, valamint 8 előéleti büntetőpontot jelent.

A Zsaru Magazinnak Horváth Ákos főtörzszászlós nyilatkozott a drón bevetéséről.
„A drón nagyon hatékonyan tud dolgozni. Mivel jó minőségű felvételeket készít, így megfelelő magasságból is tud felvételeket készíteni a szabálytalankodóról – mondta Horváth Ákos, a Fonyódi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának főtörzszászlósa. – A mobilon elérhető, nagyon elterjedt navigációk ugyan jelzik a rendőri jelenlétet, aminek hatására abban a pillanatban a környéken megszűnnek az amúgy jellemző szabályszegések, de a drónt nem tudják jelölni. Ezek nagyon jó minőségű drónok, harmincszoros optikai zoommal vannak felszerelve. Nemcsak a szabálytalan közlekedők kiszűrésére, hanem például rendezvények biztosítására is alkalmas, baleseteknél is tud fentről fotót, videót készíteni, így megkönnyítve a helyszínelők munkáját” - részletezte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során