Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Augusztus 23. 09:13, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombó Média

Dombóvári rendezvények augusztus 20-a alkalmából

Dombóvári rendezvények augusztus 20-a alkalmából

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep városi rendezvényeinek hagyományos helyszíne Kertváros,

ahol idén is sokan vettek részt a szentmisén, Orbán Balázs szobrának avatásán, az új kenyér áldásán és kóstolóján, valamint a településrész búcsúján.

A Szent István templomban dr. Hegedüs János római katolikus plébános celebrálta az ünnepi szentmisét.

Azt követően a közeli Szent László parkban a sokak által „a legnagyobb székelynek” tartott Orbán Balázsról Máté Ernő pécsi unitárius lelkész mondta el gondolatait Ő, Tóth Gyula, a választókörzet önkormányzati képviselője és Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere leplezte le az 1830-ban született és 60 évvel később elhunyt író-történész-etnográfus-publicista mellszobrát, amit Varga Gábor helyi szobrász-keramikusművész készített. Az alkotás talapzatának gerendáit a székelyudvarhelyi polgármester segítségével az erdélyi város környékén lévő erdőkből szerezte be Dombóvár önkormányzata. Azokat az 1848/1849-es szabadságharc nyergestetői csatájának hősei előtt kopjafa-avatással tisztelgő városi delegáció július végén szállította haza. A szobor tartószerkezetét Hopp Richárd valósította meg. Az oszlopok egy üvegkalitkát ölelnek körbe, melyben egy olyan tölgyfaágacska van, amit Orbán Balázs szejkefürdői sírjáról hoztak.
A Székely Himnusz felcsendülését követően Kosnás Árpád és Nagy Dóra bukovinai táncokat mutatott be.
- Számomra augusztus 20. több szempontból is egyedinek számít a nemzeti ünnepeink között - kezdte beszédét Szabó Loránd. - E naphoz nem kötődnek véres, szörnyű küzdelmek, melyek magukban hordozzák családok tragédiáit. Nem jelenik meg benne erőszak, mégha az egy nemes célhoz kapcsolódott. Augusztus 20. elsősorban nemzetünk egységéről, az összefogás jelentőségéről kell hogy szóljon. Egy igazi örömünnep, remélem, hogy Önök is így gondolják. Ebben a parkban a Szent László szobor mögé pár évvel ezelőtt öt oszlopos bükköt ültettünk. Az öt fa országunk elszakított öt részét is jelképezi. Felvidék, Erdély, Kárpátalja, a déli és a nyugati magyarlakta országrészek. Sajnos az ötödik fácska az ültetést követő évben kipusztult. Ha most a fák irányába néznek, újra öt fát látnak. Arra kérem főleg a kertvárosiakat, hogy ne hagyják újra kipusztulni, öntözzék naponta ezeket a fákat. Egyre erősödő, terebélyesedő lombjukkal fogják meghálálni a gondoskodást. Ma ez a park gyarapodik egy újabb szoborral - Orbán Balázséval - is. A tudós több éves munkájával bemutatta, hogy országunknak egy kiterjedt részén milyen hatalmas kulturális és természeti kincs halmozódik fel. Igaz, hogy ez a terület ma egy másik államhoz kapcsolódik, de aki járt már egyszer is Székelyföldön, mondaná-e, hogy az nem Magyarországhoz tartozik?

A város polgármestere az ünnepi alkalmat megragadva díszoklevelet és a gunarasi fürdőbe szóló bérletet adományott Czukor Zoltánnak, aki több évtizedes aktív sportolói pályafutását augusztus 12-én szülőhelyén, Komlón egy 100 kilométeres gyaloglóverseny megnyerésével zárta le. A Szuhay Sportcentrum létesítményvezető-helyettese háromszoros olimpikon, ötszörös világbajnoki résztvevő, sokszoros magyar bajnok, aki ötvenháromszor ölthette magára a válogatott nemzeti színű trikóját.

Ezúttal került bemutatásra „A város kenyere”, amit az alapításának negyedszázados jubileumát idén ünneplő Picipó Pékségben készítettek. A cég minden korpás kenyér árából - egy éven keresztül - 15 forintot ajánlott fel annak a helybeli civil szervezetnek, melyet egy internetes szavazáson a település lakói választottak ki. A korlátolt felelősségű társaság ügyvezetőjének, Börcsök Izabellának a gyepmesteri telepre került 40-50 gazdátlan kutya ellátását és gazdikeresését önkéntesen végző HELP Dombóvár Egyesület képviselője, Radics Gabriella mondott köszönetet a nemes felajánlásért.

Ökumenikus szertartás keretében dr. Hegedüs János római katolikus plébános, Máté Ernő unitárius lelkész, Szűcs Eszter evangélikus lelkész és Hecker Márton metodista lelkész áldotta meg az új kenyeret, amit Szabó Loránd szegett meg. A szeleteket a képviselő-testület tagjai osztották szét az ünneplők között.

Délután a település lakói szórakozhattak a kertvárosi búcsúban, ahol annak kellékei közül nem hiányzott semmi, hiszen volt ott többek között körhinta, trambulin, légvár, vattacukor, jégkása, fagylalt, sör, bor, üdítő, kürtös kalács és mézeskalács is. Elsőként Tamás Éva „Elvégeztük az aratást, készíts gazda jó áldomást!" címmel adott műsort gyerekeknek, majd az X-Faktor televíziós tehetségkutató verseny 2014. évi győztese, Tóth Andi lépett színpadra és énekével elbűvölte népes hallgatóságát. Két helybeli pedagógus - Deli Orsi és Fenyvesi Gábor - „Kenyér, bor, szerelem” című énekes-zenés előadása, valamint Kovács Gábor népzenész bemutatója ugyancsak remekül szórakoztatta a közönséget. A Dombóvári Zenész Egyesület fúvósai Balaskó János karmester vezetésével fülbemászó dallamokat játszottak. Szintén sikert aratott Gyenis Boglárka és az Oriental Fusionett hastánc-bemutatója, valamint a Latin Fever látványos táncműsora. A város önkormányzata és a Tinódi Ház Nkft. által szervezett színes program Török Ádámnak, a Mini Együttes fuvolistájának, valamint felfedezettjének - a mindössze 13 esztendős tehetséges gitárosnak -, Fehér Ádámnak a blues-rock koncertjével zárult.

Címkék: augusztus 20.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.