Városlista
2022. június 29, szerda - Péter, Pál

Hírek

2022. Június 22. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

Dombóvár méltóképpen képviselte értékeit, hagyományait a megyei rendezvényen

Dombóvár méltóképpen képviselte értékeit, hagyományait a megyei rendezvényen

Váralján a „Vár a megye” programon 42 település sorakoztatta fel értékeit, valamint vetélkedő, főzőverseny és túrós sütemény verseny keretében mérhették össze tudásukat a jelentkezők Tolna megyéből.

2019 óta a harmadik megyei rendezvényen vett részt Dombóvár. Kreativitásból, ötletből és munkából nem volt hiány.
Dombóvár standja az 1930-as évek kávézójának hangulatát jelenítette meg június 17-én.

Rákóczi János születésének 125. évfordulóját ünnepeljük idén, a tavalyi évben lett Tolnaikum az Rákóczi-túrós lepény, bekerült a kiemelt nemzeti érték kategóriába és esélyes a Hungarikum címre. Mindezek ihlették meg a stand megálmodóit és keltették életre a korhű cukrászdát, amely a rendezvény alatt nyitva állt mindenki számára. Mindazok, akik helyet foglaltak a kávézóban, Pintér Szilárd polgármester vendégei lehettek egy kávéra és egy süteményre. A felszolgálók – az MMSZ Esterházy Miklós Technikum jóvoltából – szintén a kornak megfelelő ruhában és hajviselettel idézték meg az 1930-40-es éveket.

Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász feleségével csak erre az alkalomra készített Rákóczi-túrós fantázia édességet kínáltak, amely egy „streetfood” jellegű, ízekben az eredeti recept alapján készült sütiváltozat. Hatalmas sikere volt, több mint, négyszáz adag fogyott el pár óra alatt.

A kávézóban Fodor Ákos festőt is megihlette a túrós lepény, és a festővásznán rajzolódott ki a délelőtt folyamán a remekmű. A jeles alkalomból még a „Rákóczi túróst mutatott a világnak” című újság is megjelent, a lapban az eredeti sütemény receptje mellett a dombóvári értékek és a legfontosabb történések, beruházások is megjelentek.

A túrós sütemény versenyre 26 település adta le az elkészített édességét, a mintákat Gábor Sándor, Gábor Sándorné, Tóth Zoltán Civil Tanácsnok és dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke véleményezték. A legjobbnak a döbröközi lyukas túrós kalácsot választották, a különdíjat a pálfai túrós pohárdesszert készítőjének adományozták.

A fődíj egy a Fodor Ákos festőművész által készített festmény, melyet Kerényi Zsolt alpolgármester adott át a nyertesnek. A különdíjat Gábor Sándor adta át, aki egy csokoládéválogatást vehetett át a felajánlótól.

Pintér Szilárd polgármester képviselőtársaival Dőry lecsót készített, a hölgyek lelkesen segédkeztek a kuglóf dagasztásban. Igazi csapatmunka és jó hangulat jellemezte a dombóvári delegációt.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 28. 16:01, kedd | Helyi

Tájékoztatás ügyfélfogadás változásról

A Dombóvári Közös Önkormányzati Hivatal Dombóvár, Bezerédj u. 14. szám alatt lévő telephelyén (Koronás Udvarház) 2022. 06. 28–2022. 07. 15. napjáig az ügyfélfogadás az alábbiak szerint módosul:

2022. Június 28. 08:48, kedd | Helyi

Az 1944-es újdombóvári bombázás áldozataira emlékeztek

Hagyomány szerint a Dombóvári Városvédő és Városszépítő Egyesület szervezésében emlékeztek az 1944-es újdombóvári bombázás áldozataira.

2022. Június 27. 08:37, hétfő | Helyi

Makovecz Imre „Ég és föld közötti építészet”

Makovecz Imre „ég és föld közötti építészet” című szabadtéri kiállításának megnyitóját tartották a Dombóvári Művelődési Ház előtt.

2022. Június 25. 15:49, szombat | Helyi

A tehetség mindenkié

Kaposvár, Győr, Budapest, Szolnok, Zalaszentgrót, Pécs, Tamási, Segesd után Dombóváron nyílt meg a második „…Benned a létra” országos vándorkiállítás, az egy éves programsorozat zárórendezvényeként.