Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 28. 13:54, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Befejeződött a Vertikál Group dombóvári üzemének fejlesztése

Befejeződött a Vertikál Group dombóvári üzemének fejlesztése

Befejeződött a Vertikál Group Nyrt. dombóvári üzemének csaknem 2,5 milliárd forintos energetikai, infrastrukturális és technológiai korszerűsítése - közölte a társaság az MTI-vel.

A műanyagipari és környezetgazdálkodással foglalkozó cég közleményében azt írta, a fejlesztés 50 százalékát önerőből és banki hitelből, 50 százalékát a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz felteltételesen visszatérítendő támogatásából finanszírozták.

Közlésük szerint a 2022 tavaszán kezdett fejlesztés célja az volt, hogy jelentősen csökkentsék az üzem környezetterhelését, és biztosítsák hosszú távon fenntartható, energiahatékony működését.

A 2024. áprilisban záruló projekt csökkenti a Vertikál által nagy mértékben felhasznált műanyag-alapanyagok mennyiségét, miután lehetővé teszi a társaság saját technológiájával előállított, újrahasznosított anyagok eddigieknél hangsúlyosabb felhasználását. A technológiai fejlesztés emellett olyan anyagok körforgásban, nyersanyag-gazdálkodásban tartását is elősegíti, amelyek nagy részét további hasznosítás nélkül deponálnák, megsemmisítenének - írták.

A 4580 négyzetméternyi területen végrehajtott ingatlanátalakítással funkcióváltás történt az üzem épületeiben, valamint egy hibrid, 355 kilowatt csúcsteljesítményű napelemes rendszert telepítettek, amely a termelés és az üzemen belüli építmények energiaigényét is fedezni tudja.

Úgy fogalmaztak, a Vertikál a magyar környezetgazdálkodási piacon az elsők között valósíthatja meg a körforgásos gazdaság koncepcióját.

Hozzátették, hogy a társaság 2023. július 1-től a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel együttműködésben öt régióban, 300-nál több településen, több mint egymillió lakos számára lát el feladatokat. Emellett több mint 30 hulladékkezelő létesítményt működtet, tevékenysége a hulladékhasznosítás és ártalmatlanítás szinte teljes vertikumát átfogja.

Felidézték azt is, hogy a társaság tavaly júliusban egy csaknem 2400 négyzetméter területű logisztikai egységet adott át a székesfehérvári Alba Ipari Zónában.

Kitértek arra, hogy a cég februárban, növekedési tervei megvalósítása érdekében bevezette részvényeit a Budapesti Értéktőzsde középvállalati platformjára, a BÉT Xtendre, majd tőkepiaci jelenlétét novemberben, egy zártkörű részvényértékesítéssel tovább erősítette. A csaknem 400 dolgozót foglalkoztató Vertikál Group részvényárfolyama 21 százalékos növekedéssel zárta az évet, amellyel az egyik legnagyobb emelkedést produkálta a BÉT Xtend piacon.

Kuti Dániel, az nyrt. igazgatósági elnöke a közleményben kifejtette, a társaság eredményei további fejlődést irányoznak elő 2024-re a hulladékkezelési- és gyártási kapacitás növelésében, technológiai fejlesztésekben vagy a "tőkepiaci jelenlét elmélyítésében".

A társaság 2022-ben 7 milliárd 449 millió forint nettó árbevétel mellett 797 millió forint adózott eredményt ért el, árbevételének nagy része műanyagipari gyártásból származott.

Címkék: környezetvédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.