Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Február 13. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Az autósokat ezentúl jobban tájékoztatja a hatóság

Az autósokat ezentúl jobban tájékoztatja a hatóság

Szabó Máté ombudsman kezdeményezésére a közlekedési hatóság megfelelő tájékoztatással segíti a környezetvédelmi matricák kiadása terén kialakult, sajtóhírek szerint 200 ezer autóst érintő káosz megszüntetését.

Erről a múlt héten tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-t. A hivatal emlékeztet: a gépjárművek hátsó rendszámtábláján fekete, piros, kék, illetve zöld színű környezetvédelmi plakett igazolja, hogy az egyes járművek milyen mértékben "járulnak hozzá" a levegőszennyezéshez. A legkevésbé környezetbarát fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedését a szmogriadó riasztási fokozata esetén a főpolgármester megtilthatja.

Az alapjogi biztos hivatala a közleményben kiemelte: a tavalyi fővárosi szmogriadó idején érkezett panaszbeadvány szerint a környezetvédelmi matricák kiadására vonatkozó jogszabályok hátrányosan érintik az 1996. január 1-e előtt nyilvántartásba vett gépjárművek tulajdonosait, mert az autójuk csak a piros környezetvédelmi matricára jogosult.

"A jogszabály azonban kivételt tesz az 1996. január 1. előtt üzembe helyezett, de Euro-II. jóváhagyási jellel rendelkező gépjárművek esetében; üzembentartója a környezetvédelmi felülvizsgálat során kérheti gépjárművének a kék matricára jogosító 4. környezetvédelmi osztályba való besorolását, illetve átsorolását" - írták.

Az ombudsman viszont megállapította, hogy a jogszabályban szereplő kivételekről nem megfelelően tájékoztatták a hatóságok az autósokat, így a környezetvédelmi szempontból kedvezőbb kék helyett az Euro-II. jelű gépjárművek is csak piros matricát kaphattak - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint az ombudsman a tájékoztatási kötelezettség betartását javasolta a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökének, aki válaszában arról tájékoztatta, hogy a fővárosi és a megyei közlekedési felügyelőségeknél, illetve a hatósági eljárásokban tanúsító szervezetként közreműködő vizsgálóállomásokon kifüggesztik a környezetvédelmi átsorolás lehetőségeit, valamint tájékoztatják az autótulajdonosokat az átsorolás lehetőségéről és az eljárás folyamatáról is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.