Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Augusztus 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A földi élővilág össztömege egyharmaddal kisebb, mint feltételezték

A földi élővilág össztömege egyharmaddal kisebb, mint feltételezték

Az élővilág össztömege egyharmaddal kisebb a Földön, mint eddig feltételezték - derítették ki német kutatók, akik vizsgálataik eredményeit az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) online kiadásában tették közzé.

A korábbi számítások szerint az élő szervezetek körülbelül 1 billió tonna szenet tartalmaznak, ennek 30 százalékát a tengerfenéken élő egysejtűek "birtokolják", 55 százalékát pedig a szárazföldi növények - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon (http://www.livescience.com/22716-earth-biomass-microbes-less.html).
A legújabb kutatások fényében azonban úgy tűnik, hogy az óceánok mélyén rejtőző élőlények tömegére vonatkozó becslések tévesek voltak, mivel az alapjukként szolgáló mintákat a tápanyagokban gazdag, partközeli térségekben vették, holott a világ óceánjainak fele igen szegény tápanyagokban, vagyis sokkal kevesebb élőlény létfeltételeit biztosítják.
Jens Kallmeyer, a Potsdami Egyetem geomikrobiológusa kollégáival hat éven át gyűjtötte az üledékmintákat az óceánfenékről távol a partoktól. Elemzéseik kimutatták, hogy a partközeli üledékben egymilliószor több a sejt, mint a nyílt vizeken, amelyeket alacsony tápanyagtartalmuk miatt óceáni "sivatagokként" tartanak számon.
"Meglepett, hogy mekkora a különbség a mikrobiális életformák számában" - jegyezte meg Jens Kallmeyer.
A német kutatók számításai szerint az óceánok fenekén élő mikroorganizmusok körülbelül 4 milliárd tonna szenet tartalmaznak a korábban feltételezett 300 milliárd helyett. Ennek következtében a földi biomassza tömege egyharmaddal kisebb, mint feltételezték.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár