Hírek
2018. December 02. 22:54, vasárnap |
Helyi
Forrás: Dombó Média
16 finomság érdemelte ki a minősített natúrparki termék címet
A Városháza kistanácskozó termének asztalán november 28-án olyan termékek sorakoztak, melyek mindegyikét a Kapos-hegyháti Natúrpark területén készítették.
Azokat a Dombóvár és 13 környékbeli település összefogásával létrehozott natúrpark menedzselését végző egyesület elnökségi tagjai gyűjtötték össze abból a célból, hogy minősítessék azokat. A helyi termelőknél, iparosoknál, kézműveseknél és mesterembereknél az említett civil szervezet vezetői korábban kóstoláson vettek részt és az általuk kiválasztott finomságokat bocsátották bírálatra.
A város polgármestere vezette a rendezvényt, ő mutatta be a különböző termékeket és azok készítőit.
- Az utóbbiak között országosan ismert borász és jóhírű méhész is van, de akad olyan élelmiszeripari mérnök, aki gyümölcsitalok előállításával foglalkozik, illetve cukrászmester, ő korábban számos turisztikai célra szánt kézműves édesség fejlesztésével foglalkozott - mondta Szabó Loránd.
A puszedlit, a homoktövisitalt, a mézet, bort, a Rákóczi-túróst és még számos más - a Kapos-hegyháti Natúrpark területéről származó - finomságot a civil szervezet vezetősége mellett egy független szakmai zsűri is pontozta. Az étkeket, illetve az italokat íz- és illatviláguk, színük, állaguk, kóstolási összhatásuk, valamint ötletességük, egyediségük alapján bírálták. Összesen 16 termék „ment át a szigorú rostán”. A legkiválóbbak mindegyike meg fogja kapni a natúrparki minősítő matricát, amit büszkén ragaszhatnak fel csomagolásukra a készítők.
A Kapos-hegyháti Natúrpark Egyesület elnöksége azt tervezi, hogy a tél folyamán be fog nyújtani egy olyan pályázatot, aminek a támogatásával speciális képzésben részesítheti a helyi termelőket. A cél az lesz, hogy az érintettek megismerjék vállalkozásuk felfuttatásához a rájuk és tevékenységükre vonatkozó jogszabályi hátteret, a különböző tanúsítványok megszerzésének módszertanát, illetve a piacra jutásuk könnyítését szolgáló furfangokat. Szeretnék elősegíteni azt is, hogy a minősítő matricát már kiérdemelt, vagy arra esélyes termékeket gazdáik továbbfejlesszék, a csomagolást és annak dizájnját minden már hasonló ételtől, vagy italtól könnyen megkülönböztethetővé, különlegessé tegyék.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 01. 09:00, szombat | Helyi
A maximumot hozta ki magából a Dombóvári Karatesuli 10 fős csapata
Az SKDUN szervezet 2025. október 24-26. között szervezte meg legnagyobb éves versenyét, amelyen 30 ország közel 1300 indulója mérte össze tudását, ahol jelen volt a Dombóvári Karatesuli 10 fős csapata is!
2025. Október 31. 08:00, péntek | Helyi
Előzzük meg a Halottak napi tüzeket
Az elkövetkező napokban várhatóan sokan kilátogatnak a temetőkbe, többen otthon is mécseseket, gyertyákat gyújtanak. Ahhoz, hogy méltó módon emlékezhessünk meg, fontos mindent megtenni a tüzek megelőzéséért.
2025. Október 30. 11:52, csütörtök | Helyi
Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült Dr. Márky Imre
Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Dr. Márky Imre, a Dombóvári Szent Lukács Kórház Sebészet Jellegű Mátrix Osztály osztályvezető főorvosa részére Dr. Pintér Sándor belügyminiszter,
2025. Október 30. 09:00, csütörtök | Helyi
Emléktáblát avattak Göllén az egykori jószágigazgatónak
Október 20-án a göllei Általános Iskola és Óvoda falán a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület közreműködésével emléktáblát avattak Vitéz Kozáry Ferenc kerületvezető jószágigazgató, író emlékére.

