Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Október 14. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

„150 éves a Jedlik dinamó” című időszaki kiállítás nyílik

„150 éves a Jedlik dinamó” című időszaki kiállítás nyílik

Az első villanymotor, a dinamó és az első elektromos jármű megalkotója, Jedlik Ányos bencés szerzetes munkássága előtt tiszteleg az Elektrotechnikai Múzeum a „150 éves a Jedlik dinamó” című időszaki kiállítással.

A kiállítás különlegessége a több mint 180 éves forgony, az eredeti 150 éves dinamó, a közel 140 éves villamfeszítő, vagy a 135 éves, műszerész precizitással készített, hullámok eredőjét rajzoló gépezet. A tárlaton több berendezést működés közben lehet megfigyelni.

Jedlik Ányos, pannonhalmi bencés szerzetes tanár, 150 évvel ezelőtt, 1861-ben készítette el unipoláris generátorát, melynek mágneses terét elektromágnes állítja elő. E készülékkel jutott el az öngerjesztés – dinamó elv – felismeréséig, öt évvel a német Siemens és az angol Wheatstone előtt, de felfedezését nem publikálta. A dinamó elv új utat nyitott az áramfejlesztő generátorok tervezésében.

A kiállítás nem csak az ismert dinamó-elv megszületésének történetét, hanem Jedlik munkásságának egyéb fontos állomásait is bemutatja. Jedlik 1830 körül részletesen tanulmányozta az elektrodinamikus forgó mozgás minden lehetséges változatát: több kommutátoros és unipoláris forgonyt, azaz villanymotort készített. Sikeresen alkalmazta az elektrodinamikában szerzett ismereteket az elektrosztatika területén is. Ennek eredménye volt, a „villamfeszítő”. 1855-ben villamos mozdony modellt készített és ugyanebben az évben a galvánelemek tökéletesítése, fejlesztése terén eredményeit nemzetközileg is elismerték. Tudományos tevékenységének legnagyobb része az elektrotechnika területére esik, de maradandót alkotott a finommechanikában és a fénytanban is.

A kiállításhoz a múzeum gyűjteményén túl régi iskolák szertáraiból válogattak és mutatnak be néhány kiemelkedő, Jedlik életútjához köthető, míves darabot.

Az Elektrotechnikai Múzeum a kiállításhoz kapcsolódóan új múzeumpedagógiai programokat is kidolgozott, amelynek keretében akár Jedlik Ányos első villanymotorjának működő mása is elkészíthető. „150 éves a Jedlik dinamó” című időszaki kiállítás a „Felemelő század” rendezvénysorozat része. A kiállítás 2011. december 31-ig tart nyitva.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során